Friday, September 14, 2012

Tutorial: Macam Mana Nak letak Facebook Fan Page di Blog

Hanna tahu entri ni poyo sikit macam 'hek eleh kau readers pun tak ramai tapi sibuk-sibuk buat fan page bagai.' Haha. Tapi takpa sebab terpulang lah nak buat fan page ke tak sebab bukan kene bayar pun. Eh defensive pulak kau Hanna! heeee

Okay sebenarnya tutorial ni Hanna buat sebab kebanyakkan tutorial yang ada semua macam guna cara lama. Penat dah Hanna selongkar sana, korek sini sampai rasa macam dah nak give up! Sebabnya dok ikut tutorial tu semua tapi still tak boleh nak tempek fan page tu kat blog.

Akhirnya bila dah godek-godek sendiri barulah jumpa jalan penyelesaian. Pheww!! Okay jum follow these simple steps.

1. Firstly, mestilah kene ada fan page dulu. Then bila kita bukak fan page tu, dekat atas sekali under Admin Panel, KLIK dekat EDIT PAGE.


2. Bila dah klik, kita akan dapat page macam ni. Tengok dekat list yang sebelah kiri tu. Then KLIK pada RESOURCES. Lepas tu dia akan keluar semua senarai macam dekat belah kanan tu pulak.

3. Then KLIK pada USE SOCIAL PLUGINS.


4. Nanti dia akan senaraikan 10 jenis plugins. Okay so now KLIK pada LIKE BOX.


5. Lepas tu isi semua details tu. Ikut kesesuaian dan kegemaran kita gitew!



Kalau tak tau, boleh rujuk panduan kat bawah ni.




6.Okay now mana nak cari URL fan page kita? Don't worry senang je. Pergi balik dekat fan page kita, then COPY je address URL kat atas tu. 



7. Kalau dah puas hati, boleh lah KLIK GET CODE. Jangan risau sebab kita boleh nampak preview setting yang kita pilih tu. And, kalaupun dah siap dan kita tak suka, kita boleh buat semula. Bila-bila masa je.




Bila dah KLIK GET CODE, akan ada satu pop up box macam ni. Sebenarnya ni lah code HTML yang akan digunakan untuk tempek kat blog kita nanti. Ada banyak pilihan code yang boleh dipilih okay!


8. Tapi dalam banyak-banyak pilihan code tu, Hanna pilih format IFRAME. So apa tunggu lagi, terus je COPY code okay!!!



9. Lastly, lepas dah COPY semua, terus la tempek kat blog kesayangan kita tu. Caranya mesti tau kan?? Mulakan dengan ADD A GADGET, lepas tu pilih ADD HTML, then PASTE code tadi. Susun kedudukan yang kita suka.

We are done!!!!


p.s. Tolonglah like page Hanna kay. lotsa love!!!





40 comments:

  1. Salam hanna...
    Selamat berkenalan...
    Sy suria blogger baru... ada jual popia mini ikan bilis... so sekiranya hanna berminat boleh lah jenguk blog sy... sekian terima kasih...

    ReplyDelete
  2. Salam Suria. Salam perkenalan kembali. Best tu popia mini ikan bilis. Okay nanti Hanna akan jenguk2 heee =))

    ReplyDelete
  3. Cik Tie@Akak: you are most welcome =))

    ReplyDelete
  4. bagus tuto nie... teruskan menulis...

    ReplyDelete
  5. Nizam Ijam: heheee thanks awak..

    ReplyDelete
  6. YanaHime: yeke Yana, itulah Hanna ada jumpa pun cara lama. You are most welcome..

    ReplyDelete
  7. hey kak hanna .. hmm, saya blogger baru . saya rse saya ada problem sikit . knape ye , saya nk save yg html/javascript to tak boleh save2 ? dah click 'save' byk kali da tpi takde respond. kak Hanna tau tak acahne nak solve that problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heyya nurul syuhadah. Sorry lambat respon. em awak dah cuba buat semula tak? kadang-kadang ada silap sikit pun tak jadi juge. lepas awak save, nanti awak pangkah pop-up box tu. Lepas tu awak view k dear =)

      Delete
  8. tq2...http://akhbar-melayu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. oyeah...alhamdulillah..akhirya yati dh berjaya..hehehe.dh lama cr mcm mn nk buat benda ni.rupa2nya ada part yg yati xbaca.yati br je menceburi bidang blog ni.jom singgah blog yati pula.anyway masih lagi dlm progress sebenarnya:-)
    http://yatiyue.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. tq hana utk tutorial yang berguna...:)
    Jemput singgah & follow http://www.groovyfashionshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Salam Hana..akhirnya dpt juga sis buat n letak kt blog sis..thanks for sharing da info n tutorial..sis da like ya..

    ReplyDelete
  12. thanks for a very useful tutorial! =)
    please come and like my page too!
    page: Good Info To Share

    ReplyDelete
  13. nak tanya .. mcm mana hanna buat yang masa kita mula2 masuk dia suruh kita like tu ... yang tu saya nak tahu .. harap balas :D

    ReplyDelete
  14. thanks hanna!!tutorial yang sangat membantu
    selamat berkenalan..

    ReplyDelete
  15. thanks hanna...jom walk2 kat blog akk...http://sihatdanvitamin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. As Salam Hana..blh bantu x.kt mana add a gadget tu ye..sy cari dlm blog xjumpe..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Oh senang je insyaAllah. Awak pg dkt setting n tgk dekat layout. Nanti ada add a gadget tu. :))

      Delete
  17. tq hana mmbntu dan sharekn cra ini.. penat nk mncari... tq ye dear.. jom sama bkongsi link ;)
    hanna mcmne nk wat comnt mcm hanna ini leh reply trs... senang nye..

    ReplyDelete
  18. Salam singgah. thanks for the info. done follow #523

    ReplyDelete
  19. artikel yg byk membantu..thanks hanna rajin2 singgah lah http://dbellezabeauty.blogspot.com/ & http://mystorylifediary.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. info yg sgt2 membantu..lg2 sy yg bru dlm blogging ni...hehe..:)

    ReplyDelete
  21. salam hana..saya punya edit page tak jumpa resources..knp ek?? btw..selamat berkenalan :)

    lawat saya di :http://pdajawe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. Assalam...nak tanya kenapa kat fan page akak x keluar pun button resources dan step seterusnya ye?
    yg keluar hanya update page info, edit setting n bla2. cam ner nak buat ni? mohon pencerahan...tq

    ReplyDelete
  23. Sangat berinformasi dan santai.. Tq 4 entry yg sangat berguna kepada newbie blogger macam saya.. Blogflying taking off with Salam Perkenalan..

    ReplyDelete
  24. Thankz for the info. Done following. Jom follow blog saya http://popcorneater1.blogspot.com/

    ReplyDelete

beautiful mind + beautiful soul = beautiful you

Read more: http://www.pengerindu.com/2011/12/dapatkan-facebook-like-fanpage-popup.html#ixzz28HHMQhBs